Předvádíte se rádi a nedělá Vám problém mluvit na veřejnosti? Vyhrávali jste jako děti recitační nebo pěvecké soutěže? Jste extroverti a máte rádi společnost? Máte poměrně dost volného času, protože jste za á svobodní nebo za bé máte odrostlé děti? Hledáte nějaký způsob, kde byste se mohli realizovat jiným než profesním způsobem? Co třeba zkusit amatérské divadlo?

Ochotnická divadla vznikala zhruba od devatenáctého století a jejich činnost byla spojená s Národním obrozením. Jednou z nosných myšlenek národního obrození bylo, aby se umění a vzdělanost dostaly také do méně dostupných míst a byly by pro každého. To by bez činnosti ochotnických divadelních spolků nebylo dost možné.

Dnes je to s dostupností kultury snadnější, ale obliba ochotnického divadla se nezměnila. Na území České republiky najdete obrovské množství amatérských divadelních spolků.

Existuje také několik festivalů amatérských divadel. Nejznámější a nejstarší je například Jiráskův Hronov.
 

Vystoupení amatérských divadelních souborů

Amatérské divadelní soubory samozřejmě nehrají jen sami pro sebe nebo pro své nejbližší. O amatérskou divadelní činnost mají zájem mnohá kulturní zařízení a jejich vystoupení bývají obvykle beznadějně vyprodaná.

V čem spočívá jejich úspěch?

1.      Na rozdíl od běžného divadla se jedná o představení, kde je nízké vstupné a proto je návštěva ochotnického představení cenově dostupnější

2.      Lidé, kteří působí v amatérském divadle se této činnosti věnují z lásky k divadlu. Nedělají to pro peníze. To se na příjemné atmosféře představení nutně odrazí

3.      Podobně jako tomu bylo v dobách národního obrození, i v současnosti mnohá amatérská divadla hrají v hůře dostupných lokalitách a pro místní lidi představují jejich vystoupení jednu z mála příležitostí setkání s kulturou.

4.      Účinkující nejsou žádné celebrity, jsou to obyčejní lidé jako lidé z publika. Proto je zde často také silnější interakce mezi herci a publikem.